Skivrecension

Bach to folk
Barock-folk Lira Gillar

Lodestar Trio

Bach to folk

Skivbolag: Naxos World
Format: CD/DL släpps 23 sept
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

I Lodestar Trio möts tre musiker från olika musikaliska ådror och bildar ett nytt blodomlopp där den klassiska musikens artärer spolas rena och folkmusikens vener syresätts på nytt. Att blanda musikyttringar så här är på inget vis barockt, även om själva musiken ljuder av den traditionen. Den klassiska musiken har i alla tider lånat friskt från folkmusiken och populärmusiken, så även Bach.

Brittisk-tyske violinisten Max Baillie, norske hardanger-fiddlaren Olav Luksengård Mjelva och svenske nyckelharpuneraren Erik Rydvall åstadkommer vidunderligt vacker musik på Bach to folk, en skivtitel med lätta Wendy Carlos-vibbar.

Helt nytt är nu inte samarbetet. De två sistnämnda herrarna har vi kunnat höra ihop tidigare i duoformatet. De har redan då givit sig på att spela Bach. Men Baillies violin – han spelade Bach redan under uppväxten – och den genomsyrande Bach- och barock-tematiken gör Bach to folk till sin egen skapelse.

Erik Rydvall fick lov att specialbeställa en ny nyckelharpa för att klara av att spela Bach på skivan. Vid sidan av en vacker Air och annat från barocken finns här också traditionella norska folkmusikstycken och ett par nyskrivna nummer, som Rydvalls Jubileumspolska. Trion fixar den musikaliska legeringen med lätthet. Klangen i kyrkan i norska Røros bidrar också till helhetsintrycket. Det låter fantastiskt.


Fler recensioner

Annonser