! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nordisk naturromantik

Axvy

Axvy

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Susande bin, porlande bäckar, kvittrande fåglar, vinden som går i granarna och någon koskälla – ett ljudlandskap man hör när det är sommar. Jerker Hans-Ers (femsträngad fiol, hardangerfela och kohorn), Mårten Hillbom (slagverk), Albin Broberg (cittern och tolvsträngad gitarr) har fångat och tolkat dessa intryck i en rad färgglada kompositioner och arrangemang med utgångspunkt i deras gemensamma förkärlek för svensk och norsk folkton.
Fiolerna står i förgrunden. Hans-Ers spel är nog inspirerat av hans hälsingska arv och liknar även hälsingestorspelmannen Görgen Antonssons spelstil. Det hade funkat med bara fiol och cittern, men med slagverket blir musiken inte bara fin utan även cool. Plötsligt blir det världsmusik. Jag hör glimtar av Draupner genom Hans-Ers spel och även av Sver, särskilt i arrangemangen av Hästschottisen. De tre instrumentens rätt olika karaktär vävs samman som ett soundtrack till sommaren i Norden.
Musiken är än drömsk, än dansant men alltid ganska tillbakahållen. På skivan låter det som att energinivån inte riktigt är på den höjd som trion definitivt övertygar med när jag hör dem live. På konsert rycks man upp från stolen, att inte röra på sig är otänkbart. Energinivån är så koncentrerad att alla små nyanser träder fram bra och driver hela upplevelsen framåt så att man känner musiken i kroppen. Jag är övertygad om att denna uppåtsträvande trio kommer att lyfta folkmusikvalvet till nya höjder.

Annonser