! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fritt

Ericson/Nästesjö/Berre Trio

Ausfahrt freihalten!

Skivbolag: Barefoot Records
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 26 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Utfart parkering förbjuden” aviserar att när som helst kan vad som helst komma. Och ”Ausfahrt freihalten” har varningen som titel. Skivomslaget av Håkon Berre är ett kollage med bland annat en hotell- och nöjesgata i Hamburg. Musiken har inte med njutning att göra, men med förhöjd uppmärksamhet.
Experimentell jazz, improvisationer som bara kan göras en gång. Skivan blir då en motsägelsefull artefakt, frusna minuter som 5:19 eller 6:53. Eller är det inte ens musik? Kanske bara ljud? Läten. En dörr knirkar. Ett fladder. En promenadkäpp mot gatsten i natten. Låtarna har tyska namn, alla är prepositioner som nedanför, under, mellan. Låtnamnen är lika meningslösa som idén att dela upp cd:n i åtta låtar. Man tar sig nånstans eller stannar kvar. Unter. Neben.

Fantasin stimuleras. För lyssnaren finns ingen trygghet, inte ens rytm att luta sig mot när rum och utrymmen utforskas av musikerna Sture Ericson på altsax och klarinett, Johannes Nästesjö, kontrabas, och slagverkaren Håkon Berre. Jakob Riis har mixat och mastrat.

Klarinetten piper och ropar, skrapar. Vispar, krafsar. Basisten spelar på fel sida om stallet, myggsurrar, petar, knackar i trä. Sista spåret Durch (genom) inleds med ljud som liknar kräkningar. Utom instrumenten står var och en av de tre för ”preparations” vilket väl är förberedda ljud, elektroniskt insamlade med hjälp av skräp, glas och bestick. Kanske bubbelplast.

Säkert är det kul att spela in en sån här skiva, men vad ska lyssnaren ha den till? Träning i mindfulness? Eller till att fylla tystnaden med när ensamheten blir påträngande. ”Var rädd om din man, han är dock ett litet sällskap”, var det någon som sa. Men att sätta på Ausfahrt freihalten är betydligt enklare.

Annonser