Skivrecension

Aurora
Värmande stämningar

Vilhelm Bromander

Aurora

Skivbolag: Warm Winters Ltd
Format: DL/kassett
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många gör sig lustiga över ”hipsterfenomenet” kassetter. Faktum är dock att det är ett utmärkt sätt att föra ut musik på, och ett statement i sig själv. Med rötter i gör-det-själv-scenen som florerade för cirka fyrtio år sedan.

En som väljer att släppa sin musik på kassettband i stället för vinyl eller cd är Vilhelm Bromander. En Stockholmsbaserad hipster, förlåt, musiker (mest känd som basist), kompositör och improvisatör. Bromander har spelat mycket med såna som Sten Sandell, Christer Bothén, Katt Hernandez, Jonas Kullhammar och Lisa Ullén.

Aurora skippar han basen helt och trakterar i stället sopransaxofon, tramporgel och slagverk. Han har med sig Johan Graden, Mauritz Agnas, Emma Augustsson, Pelle Westlin och Anton Svanberg. Många av dessa utforskar för dem ovana instrument, förutom tidigare nämnda även klarinett, basklarinett, tuba, cello och lite piano. Och, okej då, Mauritz Agnas får pilla lite, lite på den där kontrabasen. Om du säger det så.

Kassetten bjuder på tio instrumentala spår där träblåsinstrumenten i synnerhet skapar ett slags ambient-besläktade stämningar. Det där improvisatoriska från den lössläppta jazzen skymtar blott vid något tillfälle, för oftast är musiken kontemplativ, med långsamma rörelser. Instrumenten smälter samman, allt tjänar helheten.

Två talande låttitlar är Prism och Viska i mitt öra att du älskar mig. Precis som skivbolagsnamnet Warm Winters Ltd ger vid handen skänker den här musiken välbehag och värmer gott under de kalla månaderna. Men den fungerar säkert lika bra sena sommarkvällar. Jag ämnar testa när tillfälle ges.

Annonser