! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern trad

Trio Dhoore

August

Skivbolag: Trad Records
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trio Dhoore är en belgisk trio som turnerat flitigt på folkmusikfestivaler, bland annat Korrö i Sverige. August är deras fjärde album och det man slås av i första hand är att det är så välspelat och snyggt. Men så har trion också haft mycket tid att öva för de är nämligen bröder och har spelat sedan barnsben.
Trio Dhoores musik är sprungen ur det flamländska folkmusikarvet, men denna instrumentalskiva består helt av egenkomponerad musik.
Fina varma melodier framförs på vevlira, durspel, gitarr och är emellanåt förstärkta av synt och beats. Två gästartister på bleckblåsinstrument och harmonium hörs sparsamt men tillför också det lilla extra i ljudlandskapen.
Titelspåret är inspirerat av en berättelse från gamla tider då livet i Flandern var strävsamt. August var namnet på en fiskare som på 1700-talet som överlevde över trettio riskfyllda resor till Island, för att förse familjen med mat. I övrigt är det platser de varit på och personer de mött genom åren som inspirerat.
Ljudet av vevlira ger en viss medeltidsklang, den matar på tryggt och lite entonigt medan de övriga instrumenten står för det mer luftiga och utsmyckade. På det hela taget är det vackert, nyskapande och ganska så svängigt.

Annonser