Skivrecension

At Pioneer Works
Kvinnlig tuaregmusik Lira Gillar

Les Filles de Illighadad 

At Pioneer Works

Skivbolag: Sahel Sounds
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 17 sep 2021

Dela den här recensionen:

Les Filles de Illighadad är väl sammansvetsade på nya skivan, en energisprudlande liveinspelning från Brooklyn mot slutet av en två år lång världsturné. Bandet grudades i Illighadad, Niger, för fem år sedan av vokalisten och slagverkaren Alamnou Akrouni och kusinen tillika gitarristen och vokalisten Fatou Seidi Ghali, med målet att förena de regionala musiktraditionerna med ökengitarrsoundet. Gamla bysånger möter det här smått hypnotiskt ökenbluesiga vi kommit att förknippa med regionen. De började med att framföra musiken på kamelfestivaler och diverse ceremonier.

Att det är kvinnor som står för musiken har sin poäng, då det är mycket ovanligt att göra som Fatou Seidi Ghali och Amaria Hamadalher. Deras gitarrspel känns dock hur naturligt som helst, och musiken fångar mig omedelbart. Ghalis bror Abdoulaye Madassane är gruppens tredje gitarrist, och tillsammans får de till det där samspelta som bara släktingar verkar ha.

Det går nästan att ta på elektriciteten i lokalen när kvartetten spelar. De har färdats långt hemifrån, men välkomnas av en fascinerad publik. Att det låter sig översättas i skivformatet hemma på stereon är ett stort plus, och just livesituationen bara ökar intensiteten i musiken. Publiken är med på noterna, med handklapp och annat. Det låter avslappnat men fokuserat, och Les Filles de Illighadad sträcker ut sig. Ursäkta, men nu ska undertecknad sträcka ut sig på soffan och lyssna igen.


Fler recensioner

Annonser