Skivrecension

Aşk
Turkisk psykdisco Lira Gillar

Altin Gün

Aşk

Skivbolag: Glitterbeat
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Vi tar de dåliga nyheterna först: På Altin Güns femte album Aşk finns ingen lika självklar kioskvältare som 2018 års Goca dünya. Ingen enskild låt som tvingar lyssnaren upp i extasbrygga.

Men, sedan har vi de bra nyheterna: Aşk levererar strax över fyrtio minuter sammanhållet kärleksfullt sväng, uppdelat på tio finfina spår, som är snudd på omöjligt att värja sig från. Tio spår där bandet lyckas vrida ytterligare kräm ur sitt patenterade psykdisco-förråd.

Direkt från det frustande inledningsspåret, Badi sabah olmadan, förflyttas vi till Anatoliens version av Star Wars-kantinan där Jasper Verhulst och Daniel Smienks stadiga rytmpaket tvingar oss ut i friformsdans, medan de alternerande sångfåglarna Erdinç Ecevit Yıldız och Merve Daşdemir får oss att ropa med i refränger vi inte begriper.

Till skillnad från bandets två tidigare album, som spelades in på distans, är det här mer av en på plats-historia, vilket skapat en lite mer direkt, men samtidigt mer återhållsam känsla. Vi får denna gång, till exempel, rejält med andrum i spår som Dere geliyor och Moog-susande rymdfärdsballaden Güzelligin on para etmez. Spår där bandet mer lunkar än öser, och som lyckas skapa lite välbehövlig dynamik.

Men, när Donna Summer-discon i avslutande spåret Doktor Civanim tonat ut, är det ändå omöjligt att inte vara rakt igenom nöjd och belåten. Aşk är det turkiska ordet för kärlek och – vad gäller Altin Gün – så är den är innerligt besvarad från undertecknads håll.


Fler recensioner

Annonser