! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Arabisk fusion Lira Gillar

Tarabband

Ashofak baden / See you later

Skivbolag: KapSyd
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 13 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns så mycket att gilla med Tarabband. Redan Malmögruppens första skiva kändes fräsch och spännande, berörde många människor och förde gruppen ut på internationella turnéer. Musikerna verkar ha en utgångspunkt i att bygga musik och sångtexter utifrån mänskliga värden och rättigheter. Utan att bli det minsta tråkiga av politisk korrekthet skapar de medryckande och hårdsvängande musik med mycket arabiskt-persiskt i grunden.
Frontfigur är sångerskan Nadin Al Khalidi, som jämte musiken arbetar med immigranter. Hon berättar om sina möten med människor på flykt: ”I can’t help hearing a soundtrack in my head for each one of them”. Men när dessutom musiken och sången blir så här bra, då måste man bara kapitulera och följa med på Tarabbands musikaliska resa. Texterna är minst sagt högaktuella, de berättar om människorna som flytt från Syrien, om deras resor och kamp för sina liv, om avsked från familjemedlemmar som blir kvar. Musik blir extra betydelsefull när den handlar om viktiga mänskliga frågor – av den anledningen är Tarabbands musik viktig bortom det dagsaktuella och trendkänsliga.
När man lyssnar på Tarabband får man en känsla av att musiken kanske kan påverka vad som händer i världen om bara tillräckligt många lyssnar. Att gruppen sedan består av musiker med en härlig känsla för rytmerna och melodierna gör att det hela blir helgjutet. Så: köp denna skiva, njut av den, upplev ”tarab” (arabiskt uttryck för extas genom musik) och spela musiken för många människor!

Annonser