! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Neoklassiskt möter jazz

Aki Rissanen

Art in motion

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 13 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Finska pianisten Aki Rissanen släpper tredje studioalbumet Art in motion med trion där kontrabasisten Antti Lötjönen och trummisen Teppo Mäkynen ingår. Att Aki Rissanen är en pianist som går utanpå det mesta har vi blivit varse tidigare, och i hans spel skymtar drag av allt från Erik Satie till Stanley Kubrick-bekantingen György Ligeti, liksom från Bach till Stravinskij. Samtidigt finns här influenser från modern elektronisk musik av det mer dansanta slaget mitt i den nordiskt klingande jazzen. Allt är slutligen släppt på framstående och heta brittiska jazzetiketten Edition Records.

Att Aki Rissanen studerat klassiskt piano i dussinet år hörs tydligt vid en lyssning på Art in motion, som verkligen gör skäl för sin skivtitel. En titel som är en lek med initialerna i Aki Rissanen Trio. På skivan har Rissanen gått tillbaka till musik han lyssnade på, spelade och älskade i yngre dagar. Och motion, rörelse, är det gott om i musiken – på alla vis.

Vid det här laget är Aki Rissanen uppe i tiotalet album som ledare eller med delad stjärnglans, utgivna på bolag i flera olika länder. Ett av alla dessa projekt är kvartetten Sininen Syksy (”Blå höst”) med den klassiska sopranen Mari Palo. Ja, ni hör, genremarkeringar ligger liksom inte för Herr Rissanen.
Aki Rissanen Trios debut Amorandom från 2016 vann bland annat en Emma, en finsk Grammy, för bästa jazzalbum. Den välspelade och spännande musiken på Art in motion torde snart gå ett liknande öde till mötes.

Annonser