Skivrecension

Archeology
Congopolitan Lira Gillar

Montparnasse Musique

Archeology

Skivbolag: Real World
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Debutalbumet från fransk-algeriska Nadjib Ben Bella och sydafrikanen Aero Manyelo varvar förtjänstfullt de elektroniska inslagen med afrikanska influenser. Ta singeln Bonjour, där Kinshasa-baserade Kasai Allstars sångare Muambuyi och gitarrist Mopero Mupemba medverkar. En positiv låt om vänskap, med kongenial musikvideo inspelad i den kongolesiska huvudstaden. 

Cubain Kabeya, känd från konstellationer som Mbongwana Star, Staff Benda Bilili och Congotronics-bekanta Basokin förgyller också skivan på flera låtar. Och på de rytmiskt pådrivande Malele och Makonda hörs sångaren Mengu Waku från Konono No 1. 

Archeology gräver djupt men ledigt i den pan-afrikanska producentduons rötter. Nadjib Ben Bella är en dj och producent som jobbat med åtskilliga sub-Sahara-musiker och därtill hämtar inspiration från gnawamusiken. Vi har kunnat se honom på scen med Les Amazones d’Afrique. Medan Aero Manyelo har varit med och lagt grunden till hela det sydafrikanska house-bygget.

Det är uppåt musik som moderniserar traditionerna och fungerar som mer än ”blott” arkeologi. ”Congopolitan”, råkade jag visst skriva.


Fler recensioner

Annonser