! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Marockansk trans Lira Gillar

The Master Musicians of Jajouka feat Bachir Attar

Apocalypse across the sky

Skivbolag: Zehra
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Härligt återhörande! Musikerklanen från Rifbergen i Marocko är mytomspunnen och legendomsusad. Deras ritual till sägnen om get-gestalten Boujeloud, ett slags urtida rit till guden Pan, fångade intresset kring dem i mitten av 1900-talet. Enligt William Burroughs är de ett ”fyratusenårigt rockband”. De spelades in av Brian Jones (Rolling Stones), de har skildrats av beatnik-författare och gjort inspelningar med till exempel Ornette Coleman och Talvin Singh. Sedan 1990-talet finns dessutom två rivaliserande fraktioner av bandet, varav denna leds av skalmejaspelaren Bachir Attar.

Apocalypse-plattan är inspelad 1991 av Bill Laswell, som för en gångs skull inte har lagt på sin egen dub-bas, utan fångar Jajouka-mästarna råa och opolerade, men varierade: från fullt påställ med skalmejor och slamrigt slagverk (inledande Gabahay) till soft men hypnotiskt monoton musik (El Medahey, med bordunflöjten lira), plus några spår med kvinnliga sångare och slagverkare och lite mjukare oud-stycken.

Den här skivan gavs ut på cd 1992 på Laswells bolag Axiom och det är märkligt att den inte återutgivits förr. Visst, numera finns många plattor med bandet (banden), men denna är exceptionellt bra. Nu släpps den igen, på vinyl dessutom. Bara att tacka och ta emot.

Annonser