! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Layers

AP6C

Skivbolag: Clear Now Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 13 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

AP6C står för Alberto Pinton Sestetto Contemporaneo, en av de grupper barytonsaxofonisten, klarinettisten med mera Alberto Pinton har vid sidan av den kvintett, kvartett och trio han gjort flera skivor med de senaste åren.

På Layers omger han sig med vapendragarna Mats Äleklint (trombon), Mattias Ståhl (vibrafon), Vilhelm Bromander (bas), Konrad Agnas (trummor) samt sångerskan och dottern Selma Pinton (som 2018 debuterade i eget namn med A lifetime).

Layers utgörs av nio frispråkiga låtar varav alla utom en kollektiv improvisation bär Alberto Pintons signatur. Musiken är starkt uttrycksfull, där ofta små medel och dämpad frenesi genererar en tät ljudbild fylld av nyanser och kontraster.

Förutom formidabelt barytonspel från Pinton (inte minst i titelspåret) och kraftfullt dynamiska insatser från de övriga musikerna är det Selma Pintons vokala insatser som lyfter musiken till en annan dimension. Tre av spåren har texter av henne själv; i de övriga fungerar hennes ordlösa sång som ett självklart instrument bland de övrigas.

Annonser