Skivrecension

Anniverse
Jazzmusikanter Lira Gillar

Lina Nyberg Band

Anniverse

Skivbolag: Hoob Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Årets alla månader betas av på elva sånger, och ordvitsen February march löser matematiken.

På våren hittar vi en originell och en smula udda April in Paris (från en Broadwaymusikal 1932). Även Earth Wind & Fire (1970-tal) och Robert Schumann (tidigt 1800-tal) finns bland kompositörerna, men de flesta sångerna har text av Lina Nyberg och de flesta är tonsatta av de fem bandmedlemmarna var för sig. Allt hamnar under processens gång i omisskännligt Lina Nyberg-land, hon blir alltmer sin egen genre. 

Musiken gestaltar olika stämningar och är milt överraskande och berättande, sången personlig. Hennes sångkonst har släktskap med musikal och förstås med jazz, och med friheten att kunna göra som man tycker. Mötet blir både unikt och igenkännbart.

Övriga medskapande är Cecilia Persson piano, David Stackenäs gitarr, Josef Kallerdahl kontrabas och Peter Danemo trummor. Ekonomiskt driv i pianospelet med precisa och något oväntade tangentnedslag, gitarren med stramt flyt där tonerna med åren blivit allt rundare. Kontrabasen närmast pysslar om, mer lotsar än driver, från trummorna klangrikedom, komma och punkt med lågmäld skärpa. Effektivitet och finspel. Ibland modern triojazz på piano bas och trummor som i The October storm och i November flyttar hon gärna till hetare trakter. Sommarbarnet Julian är mest gripande.

Annonser