! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stilla kammarjazz Lira Gillar

Here’s To Us

Animals, wild and tame

Skivbolag: Hoob Records/Border
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den nybildade gruppen Here’s To Us lånar låttitlarna från rubrikerna i en lärobok i engelska som täcker vad man ansåg att de fattiga lantbrukarna i Vilhelm Mobergs Invandrarna behövde lära sig på väg till sitt nya hem. Skivtiteln är en av dem, Naturen och werlden, Själsförmögenheterna och Menniskan är ett par andra. I trettioåtta minuter snurrar vinylen eller cd:n.
Som en klasskontrast signalerar musiken moderniserad borgerlig salong med ett eftertänksamt, nästan pedagogiskt avskalat spel som, när instrumenten möts och hakar i varandra, kan bli nog så raffinerat och komplext. De stillsamma tonerna går med och mot varandra och i kors, musiken pyser både djärv och melodisk. Man blir insläppt i musiken och hinner gott och väl med att förvånas som lyssnare. Kvartetten släpper dock aldrig på sin värdighet och kontroll.
Josef Kallerdahl, kontrabas, Lisen Rylander Löve, tenorsax, Nils Berg, basklarinett och flöjt, och Susana Santos Silva, trumpet. I den kollektiva klangmassan glittrar hon lite extra. Alla har bidragit till de nio kompositionerna och arrangemangen. Skål för dem.

Annonser