Skivrecension

Andelige blommor & werldzlige lillior – Johan Runius psalmer och wisor
Lira Gillar

Martin Bagge

Andelige blommor & werldzlige lillior – Johan Runius psalmer och wisor

Skivbolag: Bo Ejeby Förlag
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bagge gräver i vishistorien. Faktaspäckad inledning, noter, texter och ackord till ett fyrtiotal andliga och världsliga visor samt en skiva med tidsenliga tolkningar av ett urval av dessa barocka sånger på cd.
Den som äger ett exemplar av den här utgåvan har att göra. Notskriften är en blandning av modernt och tidstypiskt och ackorden har tillkommit för att göra denna skrift användbar även för den icke notkunnige och det hela är så fantastiskt lyckat ety utförandet passar alla, från nybörjaren till barockorkestern, cembalospelaren och operasångaren. Möjligen badrumsdito också men visorna är nog lättare att spela än att sjunga.
Martin Bagge står bakom detta projekt och är den som framför sångerna på skivan, tillsammans med Helena Ek. Kompas görs det på barockluta, cembalo och nyckelharpa, och även blockflöjt och barocktrumpet.
Ska jag klaga på något är det att musikerna kunde fått breda ut sig lite mer och högre i förhållande till sångarna, och faksimilbilderna kunde varit i färg men det är små petitesser.
Det här är en utgåva som borde finnas i varje visintresserads bokhylla, bredvid Fredmans epistlar vars föregångare huvudpersonen Johan Runius från Larv, Västergötland, var. Slutligen, förutom Bellman och Bagge bör även Bo nämnas. Som i förläggaren Ejeby vilken i tider av digital revolution ger ut en så här vacker och tidlös visbok på papper.

 

Annonser