Skivrecension

Anadolu Ejderi
Turkisk psykedelia

Gaye Su Akyol

Anadolu Ejderi

Skivbolag: Glitterbeat
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Den turkiska sångerskan Gaye Su Akyol påminner både vad gäller utstrålning och musiksmak lite grand om Björk. Men även om Akyol gillar soul, disco, surfpop, postpunk och jazz (för att ta några exempel) är det den turkiska musiken som ligger henne närmast om hjärtat. Helst då turkisk psykedelia, som blivit något av hennes varumärke.

På detta Akyols fjärde album, vars titel kan översättas till den anatoliska drake som också pryder det färgstarka konvolutet, låter hon stora delar av sin musikaliska spännvidd speglas i elva låtar som av just den anledningen ger ett ganska spretigt intryck. 

Men här finns flera låtar som på ett förträffligt sätt binder ihop turkiska traditionella melodier och rytmer med ett explosivt uttryck för ny psykedelia. Bland dem Vurgunum ama acelesi yok, Kör biçaklarin bir ucunda och Gel yanima gel. 

Det musikaliska hantverket är förstklassigt, där Akyol själv, förutom sin urstarka röst även hanterar keyboards, slagverk och elektronik, medan övriga musiker bidrar med bas, trummor och en hel del gitarrer. Och tacksamt nog även med traditionella instrument som violin, oud, baglama (saz) och cümbüş.


Fler recensioner

Annonser