! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Traditionellt och jazz

Omar Sosa

An East African journey

Skivbolag: OTA Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 5 mar 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under en turné i östra Afrika 2009 besökte Omar Sosa olika länder och träffade på lokala folkloristiska musiker och sångare, som han spelade tillsammans med och samtidigt spelade in. Dessa inspelningar ligger till grund för hans nya skiva. Nu, ett decennium senare, har han producerat och arrangerat materialet och lagt till piano och slagverk bland annat. 

Skivans titel passar utmärkt till det klingande resultatet, här får vi ta del av folkmusik från olika länder, bland annat från Kenya, Zambia, Madagaskar och Burundi, där Omar Sosa lagt till en hel del jazz. En hel del sång från lokala förmågor men också inhemska instrument: olika stränginstrument i första hand. 

Mötet mellan dessa skilda stilar visar sig fungera alldeles utmärkt, ett givande och tagande av musikaliska impulser som lyfter varandra. Låtarna har Omar Sosa skrivit tillsammans med de musiker han mött längs resan och han visar en suverän känsla för varje möte med de olika musikerna. Det har blivit en riktigt härlig skiva, där de traditionella klangerna och rytmerna fått ett nytt sammanhang genom Omar Sosas arrangemang och hans egna känsliga fingrar vid pianot.

Annonser