Skivrecension

Amicum
Finsk folk

Timo Alakotila & Johanna Juhola

Amicum

Skivbolag: Åkerö Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Nytt album med finsk folkmusik från pianisten och kompositören Timo Alakotila (född 1959) och hans yngre duopartner, dragspelskonstnären och kompositören Johanna Juhola (född 1978). De har nu spelat tillsammans lika länge som åldersskillnanden dem emellan, och var tidigt ute med improviserade solon på finska folkmusikinspelningar. 

Duon skapar en avspänt finstämd atmosfär med musik baserad på spelmansmusikens olika rytmtyper, men även rent traditionella spelmanslåtar med tillhörande improvisationer. Det är just Alakotila som utvecklat den här specifika metoden för improvisation inom spelmansmusik. Vi har tidigare bland annat kunnat höra honom ihop med dragspelare som Maria Kalaniemi och Ian Carrs Swåp-kompis Karen Tweed. 

Amicum rymmer flera polskor, både en traditionell polska från Sexdrega och en polska efter Lejsme Per, men också den avslutande, ack så aktuella Rauhan polska (Fredens polska) av Juhola. Hon har fyra kompositioner på skivan, Alakotila tre, och ytterligare tre är trad.

Det är lysande spelat skivan igenom och stor dynamik uppnås på bara två musikanter. Befriande att höra dessa två fingertoppskänsliga finländare utan komp av vare sig saxofon, mandolin eller Tallroth – eller kammarorkester, för den delen.


Fler recensioner

Annonser