! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk jazz-americana med strängtrio

Open String Department

Americanarchy

Skivbolag: Just For The Records
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man ska som bekant inte döma hunden efter håren och inte musiken efter trions kitschiga omslag heller. Precis som den fyndiga titeln antyder är innehållet i Americanarchy förankrat i bluegrass-traditionen samtidigt som trion utmanar och spränger dess gränser för att skapa något nytt unikt. Open String Department består av Magnus Soltvedt Wiik (banjo, dobro, mandolin, gitarr och fiol), Espen Bjarnar Gjermo (gitarr) och Aksel Jensen (kontrabas).

Gruppens omtalade och rosade debutskiva Fringe music släpptes för sex år sedan. Nu är det dags för uppföljaren och trion fortsätter på den inslagna vägen med en spännande fusion av improvisatorisk jazz och bluegrass. Med flinka fingrar på de många -strängarna, med stundtals sökande frirytmiska utsvävningar och lyhört svängigt samspel, leker trion med improvisation och tradition och skapar på så sätt ett häpnadsväckande eget sound, som exempelvis träder fram i låten Crooked Still’s Nashville run.

Trions nio originallåtar flyter på i ett svep utan avbrott mellan spåren, likt en enda sammanhållen improvisation. Riktigt läckert!

Annonser