! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Basklarinettextas

Christer Bothén

Ambrosia

Skivbolag: Thanatosis
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Som en röd tråd i grupper som Spjärnsvallet, Archimedes Badkar, Vargavinter, Bitter Funeral Beer Band, Bolon Bata, Xylofonorkestern och Fire! Orchestra löper den nyligen 79 år fyllda basklarinettisten och kontrabasklarinettisten och kompositören Christer Bothén, som bland mycket annat också ägnat sig åt bildkonst.

Ambrosia är en box med tre cd som fokuserar på Bothéns spel på basklarinett och kontrabasklarinett och är uppdelad i två skivor med soloinspelningar för basklarinett respektive kontrabasklarinett och en med ensemble.

Den i fyra stycken indelade skivan med Bothén på basklarinett genomsyras av ett utforskande av instrumentets tonalitet och klangmöjligheter där distortion, övertoner, klaffspel, fragmentering och cirkulationsandning används i ett skapande som växlar mellan det viskande och det skärande.
Övertoner präglar även det knappa 25 minuter långa stycket Ambrosia, som fyller skivan med kontrabasklarinett och där den tystnad som uppstår i tonrummet är lika viktig som de dova klanger och vibrationer i luftrummet som instrumentet åstadkommer.

Ensembleskivan består av stycket Zon, ett minidrama inspirerat av Tarkovskijs film Stalker och som fick sin premiär samtidigt som den gigantiska stålsakrofagen placerades över reaktor fyra i Tjernobyl. På Zon medverkar förutom Bothén själv ytterligare tre basklarinettister/kontrabasklarinettister (bland dem Per Texas Johansson), två pianister, basisten Vilhelm Bromander samt Sofia Jernberg med sin röst.
Trots den kraftfulla instrumenteringen är det ett närmast stillastående tonlandskap som öppnar upp sig i stycket, där Jernbergs knivskarpa röst med textstrofer hämtade från bland annat den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl väger lika starkt som klarinetterna.

Zon är ett på många sätt extraordinärt verk inbäddat i en box som också vågar ställa krav på den som lyssnar.

Annonser