! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Starka kvinnor

Les Amazones d’Afrique

Amazones power

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trots att de afrikanska amazonerna har förlorat flera av sina ursprungliga medlemmar sedan den starka debuten République Amazone, för tre år sedan, är den nuvarande kärnan lika obeveklig i både budskap och form.

Deras sånger om jämlikhet mellan könen, könsidentitet, tvångsäktenskap, våld i nära relationer och kvinnlig könsstympning framförs med samma passion och samma intensiva kombination av afrikanska rytmer och melodier och västerländska beats.

Sångerna är en ofrånkomlig virvelvind av medryckande rytmer och exotiska melodier, som inledande Heavy, Queens och avslutande Power (med sexton bidragande sångare); i sammanhanget blir tyvärr Smile, det viktiga budskapet om jämlikhet mellan könen till trots, en något opersonlig rap bland andra opersonliga rappar, musikaliskt sett.

Amazonernas soloröster och stämmor har en närmast hypnotisk verkan. Med hjälp av producenten Liam Farrells (Doctor L) elektroniska maskinpark har de skapat en värdig uppföljare till debuten. De är onekligen en konkurrent till kollegerna i Afro Celt Soundsystem, där Les Amazones d’Afriques ess i ärmen är att de koncentrerar sig på afroaspekten – deras personliga blandning av olika afrikanska stilar – och sin egen ”amazones power”.

Annonser