Skivrecension

Älskar vi dig inte då – hommage till Olle Adolphson
Hyllning

Diverse artister

Älskar vi dig inte då – hommage till Olle Adolphson

Skivbolag: Playground Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Det har på senare år varit goda tider för dem som gillar visdiktaren och författaren Olle Adolphson (1934-2004) och hans verk. 2020 utkom Jan Malmborgs feta biografi Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson, och förra året Iris Bergcrantz fina album Trasighet och fransar.

Adolphsons sista studioalbum kom 1994, och 2006, ett par år efter hans död, hyllningsplattan Dubbel trubbel. Den senare minns man inte minst för Håkan Hellströms lysande version av Adolphsons nostalgiska pärla Sigge Skoog.

På motsvarande sätt är det Emil Svanängen och Anna Ahnlund som svarar för den här nya hyllningsskivans absoluta toppnummer med sin ganska originaltrogna version av Älskar inte jag dig då.

I övrigt spretar det – på gott och ont – ganska friskt. Janice gör en soulfull version av Trubbel, Mando Diao gör en rak och fin Världen som var min, Rod McKuens The world I used to know i snygg svensk språkdräkt av Olle A.

Elias (Sahlin) gör en avskalad pianoversion av den lika sällan hörda Aftonvisa, med musik av danske körledaren Bo Holten och text av Olle. Till de rara pärlorna hör också Vilma Floods version av den övergivna Ellens visa, med text av Lars Forssell.

Zacke gör en djärv tagning av Olles kamplåt om miljonprogrammet, Världens dyraste slum, med processade klaviaturer och Zackes egen insmugna samtidskommentar.

Blandningen av ospelade pärlor och klassiker i mer eller mindre egensinniga versioner är kul och inbjudande. Ett par mindre lyckade försök finns förstås också, men mest visar de här femton tolkningarna att Olle Adolphsons låtar lever. Som sista spår ligger för övrigt Olles vackra och lite ödsliga pianodemo av titelspåret.

Plattan är producerad av Peter Morén (från Peter, Bjorn and John) och Ronald Bood, som producerade Olle Adolphsons sista studioalbum Älskar inte jag dig då.


Fler recensioner

Annonser