! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vitala veteraner

Nynningen

Allting börjar klarna

Skivbolag: Gamlestans Grammofonbolag/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det klassiska Göteborgsbandet Nynningen, ett av de starkaste i den svenska musikrörelsen, fyller 50 år och är tillbaka med ett studioalbum efter liveplattan Vi kommer från 2019. Från originaluppsättningen saknas ju tyvärr Totta Näslund, Bertil Goldberg och även pianisten Bernt Andersson, men Nikke Ström, Bengan Blomgren och Tomas Forssell bygger ryggraden i nygamla Nynningen.

Här finns nyinspelningar på klassiska låtar som Neva från andra skivan För full hals med Majakovskij-tonsättningar, vilka satte bandet på Sverige-kartan. På nya Allting börjar klarna finns Blomgrens gitarrsolon – lyssna till exempel på honom i en låt som Snålblåst och hör en av våra stora lyriska rockgitarrister – och Nikke Ströms urbergsstadiga sväng. Bra tryck i blåslinjerna i Vem betalar festerna och en fin version av När så tingen börjar klarna med Blomgren som gör sakerna större.

Forssell sköter sången bra, men det är övermänskligt att begära att han ska kunna ersätta Erik Torsten ”Totta” Näslund. Man mognar med åren men det är en i allra högsta grad vital femtioåring som nynnar vidare.

Annonser