Skivrecension

All the birds and a telephone ringing
Märkvärdig ljudkonst

Susana Santos Silva

All the birds and a telephone ringing

Skivbolag: Thanatosis
Format: CD/LP/DL släpps 25 nov
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Förhållandet mellan människa och natur och den på många sätt upp- och nedvända värld som detta utmynnat i är temat på den portugisiska men i Stockholm baserade trumpetaren Susana Santos Silvas nya album.

Ett på många sätt högst märkvärdigt album då det skiljer sig tämligen radikalt från den musik hon tidigare ägnat sig åt, vilken i sin tur knappast kan sägas vara särskilt mainstream då den inkluderat spel med bland andra Kaja Draksler, Fire! Orchestra, Torbjörn Zetterberg och Here’s To Us.

Att hon dessutom blivit lite trött på att bara spela trumpet öppnade upp för det experiment med ljud hämtade från omgivningen som bäddar in hennes utforskande av trumpetens alla klangmöjligheter både ovan och – som här i stycket As one comes to the world – under vattenytan. Dessutom spelar hon i ett stycke, For reasons a human cannot divine, irländsk flöjt inbäddad i ett samtal på svenska.

Fältinspelningar som hämtats från Stockholm och Porto av henne själv och av Rosanna Gunnarsson har en betydelsebärande funktion i samtliga sex ljudkollage, och den spänning och förhäxning Santos Silva här lyckas skapa i användandet av knarrande fartygsskrov, hydrofoner, åskmuller, kyrkklockor och måsskrik är minst sagt häpnadsväckande.


Fler recensioner

Annonser