Skivrecension

All one
Jazz

Ben Wendel

All one

Skivbolag: Edition Records
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Jazzsaxofonisten, kompositören och arrangören Ben Wendel föddes i Kanada, växte upp i Los Angeles. Numera för Wendel sin vandel i New York, vilket skänkt honom användbara kontakter inom jazzvärlden. Till nya albumet har han samlat ihop ett namnkunnigt gäng musiker och sångare, där gästerna pytsas ut i en låt vardera.

Skivan är ett pandemiarbete. Inspelningar av instrumenten har gjorts i olika hemmastudior i Maui, Paris, New York City, Los Angeles och Amsterdam under halvtannat år. Wendel själv trakterar sopran- och tenorsaxofoner, fagott och diverse elektroniska effekter. Terence Blanchard blåser trumpet på en låt, medan Elena Pinderhughes står för flöjt och altflöjt på en annan. Mycket träblås, med andra ord.

Bill Frisell dyker upp och spelar karaktäristisk gitarr med effekter i tjusiga egna kompositionen Throughout. Tre av de fem övriga låtarna är signerade Wendel, de övriga två är välkända standards. Pianostjärnan Tigran Hamasyan förgyller Wendel-skrivna In anima. Jazzstandardlåten Tenderly har spelats in av alla från Sarah Vaughan till Mongo Santamaría, men här är det José James som sjunger den med stor känsla. I loves you Porgy sjungs minst lika bra av Cécile McLorin Salvant.

Slutresultatet blir en lyckad skiva med stor variation, men som håller ihop på ett snyggt vis. All one.


Fler recensioner

Annonser