! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Trumpetarjazz Lira Gillar

Peter Asplund

All my septembers

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag vet inte riktigt om Asplund skojar lite med oss här. Den sepiatonade bilden på skivomslaget, basker i fransk stil. Därtill några inbäddat smickrande omdömen om honom själv i konvolutet: romantikern, den sentimentale nostalgikern, ”ovanligt sentimental” dessutom, och ett par tankar om vad detta septemberbarn en gång kommer att bli hågkommen för.

Nåväl, musikaliskt är han kvar på den konstnärliga topp där han befunnit sig ganska länge nu. En av de främsta jazztrumpetarna i världen, tveklöst. Och musiken på All my septembers skimrar av gott hantverk, tio kompositioner och en skiva som hör till det allra bästa i Asplunds katalog.

Förutom en kvalificerad grundbesättning med Hans Andersson, bas, Johan Löfcrantz Ramsay, trummor, Lars Jansson, piano och Joakim Milder, tenor- och sopransax, medverkar också Isabella Lundgren som sjunger egen text på She and me, gripande med millimeteromsorg om orden, och ett 12-blåsarstorband.

Det är fantastiskt bra det här, tidlös jazz, elegant lyrisk, och med mycket njutbara solister – Lars Jansson, Milder, Jan Kohlin (trumpet) med flera. Avslutande Lullaby for Melina har klassikerkvalitet, jag tycker om den mycket, liksom den kärleksfulla hyllningen till Michel Legrand, Le grand Michel. Typiskt Asplundskt snille och smak.

Annonser