Skivrecension

All in twilight
Gränslöst

David Härenstam & Peter Knudsen

All in twilight

Skivbolag: Daphne Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Gitarristen David Härenstam och pianisten Peter Knudsen har en sak gemensam: de är oberäkneliga som musiker och låter sig inte placeras in i ett enkelt fack som många andra i branschen.

Tōru Takemitsus All in twilight är en svit om fyra stycken för gitarr som startar duons äventyr och det är en mycket dynamisk och dramatisk tolkning vi får. Erland von Kocks Utanmyravariationer följer med en mer återhållen ton. Därefter gästspelar kompositören Stefan Klaverdal på sin egen Thin places där han expanderar ljudbilden med en efterklang som stundtals hotar att störta allt i en avgrund.

Roland Dyens Fuoco är en temperamentsfylld upplevelse, inte minst här i duons version. Knudsens Dépaysement blandar improvisation med skrivna partier, titeln betyder desorientering men man kan lika gärna associera till ett drömlikt tillstånd. Sista spåret på skivan är det tydligast genrebundna, Ellingtons In a sentimental mood, där Svante Söderqvists kontrabas hjälper till att ge ett jazzgroove. Det är annars sällsynt med musik som på detta vis tvingar lyssnaren att lämna alla förutfattningar bakom sig, det innebär en spännande utmaning.


Fler recensioner

Annonser