! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ungdomsfolkband

GUF

Aliquando Ludere Recte

Skivbolag: Holmen Music
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

GUF – Gävleborgs Ungdoms Folkband – finns sedan femton år tillbaka och ger ungdomar möjlighet att under professionell handledning tillsammans med likasinnade lära sig att spela folkmusik i band och framföra den på scen. Den femte upplagen av projektet är något särskilt.

De 13 unga musikerna framför på ett mycket professionellt sätt folkmusik från alla världens håll i feta arrangemang. Det hörs från första tonen att de känner stor glädje i spelet med varandra. Årets storband består av en massa fioler, bas, klarinett, slagverk, sång, elgitarr och trumpet. Vi får höra en stor musikalisk bredd med en massa traditionella låtar samt kompositioner av bland andra GUF-ledarna Mia Marin och Staffan Jonsson. Bredden sträcker sig bortom det nordiskt folkliga från jigg över blues till cajun och till och med funk.

Med Stoppa konsumtionen ger ungdomarna en gammal bortglömd Staffansvisa en ny, samhällskritisk text. Slagverk och elgitarren ger ofta musiken en skönt rockig karaktär. Och som kronan på verket står trumpeten på ett sätt som jag aldrig hört tidigare i svensk folkmusik. Hoppas det blir en trend.

Annonser