Skivrecension

Aligned
Ney? Ja tack!

Itzhak Ventura

Aligned

Skivbolag: Riverboat Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ney? Ja tack! Jazz med en blåsarsolist och en kompande pianotrio är så stereotypt det kan bli, men det är också ungefär det enda som är typiskt jazzigt med israeliske Itzhak Venturas debutskiva. Han spelar instrumentet ney, en uråldrig sorts flöjt gjord av vass. Efter att ha börjat med den arabiska och sedan den turkiska versionen av instrumentet fastnade han för den persiska, som skiljer sig åt, och det är främst den sistnämnda han spelar på Aligned.

Venturas kontroll över det skenbart simpla vassröret är förbluffande och han visar upp en rad helt olika ljud som knappt låter som om de kom från samma instrument. Ibland mjuka flöjtklanger, andra gånger väsande toner, nasala klarinettliknande ljud eller surrande duduk-aktiga.

Dessutom skriver han oerhört snygga melodier, där särskilt Closeness och den snabba sjutakten i The storm sticker ut. De tre medmusikerna spelar kreativt, läckert och dynamiskt på piano, kontrabas och trumset, och får sällskap av två slagverkare i varsin låt. Detta är riktigt fint!

Annonser