! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tegnér i nya former

Alice!

Alice!

Skivbolag: Antfarm Records
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 25 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Både ensemblen och deras första produktion heter Alice! Utropstecknet är deras, men får bli mitt verktyg. Geniala Alice Tegnér med mycket mer än visor på verklistan! Sågens sång i polskan Katten och svansen där cellisten Leo Svensson Sander spelar såg! Slamret i köket och vissling av någon fras ur Ekorrn satt i granen!

Även Solvisan är ordlös men det respektlösa arrangemanget påminner ömsom om Vivaldis förtärande sol, ömsom om meditativ vila vid havet med solskenet stickande igenom ögonlocken. Det märks att både Lisa Långbacka (dragspel och sång) och sångerskan Josefine Lindstrand är kompositörer, de gör något nytt och modigt här. Toppen med tanke på att Alice Tegnér själv arbetade för att få kvinnor att ta sig tid, trotsa musikmännens nätverk och våga skapa!

Den läckra Videvisan är stilla och vackert framförd, med bara cellons bordunton som stöd. Den blir som den tänktes, en vaggvisa, inte en käck årstidssång. Josefine Lindstrand har full kontroll, svårt i pianissimo, men det går galant. Barnet får hjälp att släppa taget om dagen. Majas visa börjar lika milt, men Thomas Backman på klarinett kommer in med sprittande glädjesprång. Sockerbagaren blir karneval och skratt, skickligt orkestrerat!

En enda anmärkning: Barn lyssnar och lär, synd då att de lär sig kopiera åkning i stället för tonträff. Det händer mycket sällan, men de få gångerna riskerar att bilda norm. Live kan glidningar vara sköna och personliga tolkningar, men i konserv tycker jag inte att det passar.

Musiken är släppt digitalt, men kan ses med animationer. Helene Berg! Se den rara John Blund på Youtube eller live nånstans, närmast den 1 december på Fasching. Missa inte kattens öga!

Annonser