Skivrecension

Alefa Madagascar – Salegy, soukous & soul from The Red Island 1974-1984
Samlad mixmusik

Diverse artister

Alefa Madagascar – Salegy, soukous & soul from The Red Island 1974-1984

Skivbolag: Strut
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 22 nov 2019

Dela den här recensionen:

Efter samlingar med pulserande musik från Mauritius och Réunion har Strut Records tagit sig till den stora ön i Indiska oceanen och kikat på Madagaskars 1970-80-talsscen där soul, rock och funk blandades med soukous, benga och egna genrer som salegy och tsapika. Under 1980-talet och framåt har det kommit fram många andra musiker från Madagaskar, som nämns i skivans faktatext, men Strut väljer att fokusera på den mer svängiga, dansanta och delvis västerländskt inspirerade musiken.

På gott och ont. Jag hade gärna hört en större bredd av artister från Madagaskar, men urvalet visar ändå upp en rikedom av uttryck. Fascinerande dessutom hur olika influenser är mer eller mindre tydliga på de arton låtarna och blandas med inhemska stilar. Ibland låter det mycket som musik från Kenya eller Kongo eller till och med Brasilien, men det är någonting annat som tar sig in i musiken, språket så klart, eller en egen vinkel.

Skivbolagen Discomad och Kaiamba var tongivande och många av spåren hämtas från deras kataloger. På Zaka tiako mamolaka keriko med Atrefy Andriana används stränginstrumentet valiha som ingrediens, annars är det mycket elorgel, gitarrer och slagverk som dominerar soundet. Razana tsy ho meloko med Michael har call and response-sång och en mer melankolisk känsla. Den skönt latinjazziga Jazz sega med Jeanot Rabeson drivs fram med blås. En annan låt som sticker ut är den folkpsykedeliska Izahay mpamita med Mahaleo.

Fler Madagaskarsamlingar! Ett spännande musikland.


Fler recensioner

Annonser