! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Skotsk folkpop

Alasdair Roberts

Alasdair Roberts

Skivbolag: Drag City/Border
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 29 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alasdair Roberts har sina rötter djupt nere i den skotska folkmusikmyllan. Hans pappa var folkmusiker och trots att hans mamma var tyska är det är svårt att tänka sig en mer skotsk musik än denna. Det här är musik från de allra mest vindpinade öarna, de vackraste dalarna och de stimmigaste pubarna.
Alasdair Roberts röst är både hans största tillgång och begränsning. Den har en öppenhet och en känslighet som är svår att värja sig emot. Samtidigt blir den lätt enahanda i längden. Detsamma gäller låtskrivandet. Det kan vara svårt att skilja sångerna åt. Delvis hänger det också ihop med Roberts dialekt (tänk Trainspotting och några resor värre) som ofta gör det svårt att uppfatta texterna.
Men sakta öppnar sig musiken. För varje lyssning hittar man fram till någon ny detalj, rad eller melodi. Ofta då gitarren och rösten får sällskap av en kör eller ett dragspel till exempel.
Det finns en hållfasthet och en gedigenhet i Alasdairs sånger. Känslan är att de håller för många lyssningar, att de kan komma att fortsätta växa.

Annonser