! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orientalisk garagerock

Dudu Tassa & The Kuwaitis

Al hajar

Skivbolag: Nur Publishing
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En israelisk rockstjärna plockar upp sin irakiska morfars och morbrors musikarv och sätter ihop en garagerockig orkester med flöjter och stråkar där han sjunger på arabiska och hebreiska. En inte helt vanlig kombination tänker jag.

Det är flera olika sångare, morfadern dessutom samplad, och vid första genomlyssningen kändes kontrasterna mer som en samlingsskiva än ett helgjutet album. Stökig rock till liderlig arabisk sång och glassiga stråkar som i arabisk hitlistmusik, varvat med gamla samplingar. Det kändes helt enkelt lite splittrat.

Men efterhand föll allt på plats i mitt huvud och då blev kontrasterna till ett rätt så självklart koncept. Som en påminnelse att alltid lyssna förutsättningslöst och släppa genrefördomar.

Skivan är intressant i att det mixar nytt och gammalt, avskalat och pompöst, nutida rock och musik ur en judisk-arabisk kulturell gemenskap. En konstnärlig kompromisslöshet som inte hamnar rätt hela tiden, men som helhet blir en fin respektfull gest till de som gått före.

Annonser