! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik

Åke Wänn, Ulf Engström, Hjärp Erik

Åke, Ulf och Erik!

Skivbolag: Terminus
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I en tid när alla felspelningar kan korrigeras i efterhand i den digitala bakmaskinen blir längtan efter autenticitet allt starkare. Åke Wänn ombads att göra en konsert i Falun. Han tog med sig vännerna Ulf Engström och Hjärp Erik. Tack för att den blev inspelad med fel och brister, presentationsmummel och publikens bifall. 

Hjärp Eriks dragspel är sävligt och lättfotat på samma gång. Åke tar fram gitarren och sjunger Havsörnsvalsen som han lärde sig som fyraåring, kommer av sig i texten, kommer åter in i låten och styr den i hamn medan stormen piskar och publiken (och jag) jublar. 

Från Enviken, knappt tre mjölkpallar stort, kom Vilhelm Hedlund som lämnade en skokartong med vildvuxna noter efter sig. Åke tolkar låtarna fint på piano, helt i nivå med Jan Johanssons sätt att spela. Tyst, trippande i tunga pjäxor och publiken tar till sig minsta nyans. En åldrande Ulf Engström får publikens gunst. Publiken förstår och uppskattar en veteran som spelar med minnen från ungdomen i sitt inre. Ulf gick i lära hos Daniels Anders, var med och startade Svärdsjö spelmanslag, utbildade sig och tog tjänst i Hovkapellet men kapade aldrig banden med hembygden. 

Den här plattan borde finnas i varje folkmusikutbildnings diskotek att lyssna till och inspireras av.

Annonser