! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ethio-jazz

Mulatu Astatke

Afro-latin soul, vol 1 & 2

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 9 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Pålitliga brittiska återutgivningsetiketten Strut samlar två album av den etiopiske jazzgiganten Mulatu Astatke på en cd, alternativt två vinylskivor för dem som föredrar det formatet. Enligt Strut är detta de första officiella återutgivningarna av skivorna från 1966, ursprungligen inspelade i New York under namnet Ethiopian Quintet.
Mulatu Astatke var i Boston och studerade på Berklee College och tog sig till Det Stora Äpplet på helgerna och föll för jazzen och boogaloon han hörde där. Kvintetten bildade han med etiopiska, latinamerikanska och afrikan­amerikanska musiker, för han ville lyfta fram sambanden mellan de olika kontinenternas musik. Exempelvis är inledningsspåret I faram gami I faram översatt från etiopiska till spanska och musiken är nästan salsa. Ethiopian Quintet spelade ofta som uppvärmare till Dave Pikes sextett och publiken måste ha blivit överraskad.
Utgåvorna är noggrant remastrade från bästa möjliga vinylkällor, och omslagen är gjorda som trogna kopior av originalen. Mulatu Astatke har själv skrivit nya omslagstexter, och hela paketet känns väldigt värdigt den fantastiska musiken som ryms i spåren.

Annonser