! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orkestral friform

Fire! Orchestra

Actions

Skivbolag: Rune Grammofon
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den nyligen bortgångne polske tonsättaren Krzysztof Pendereckis musik har använts i filmer som Exorcisten, Twin Peaks och Shutter Island. I hans breda skapande finns också det mellan komposition och improvisation balanserande stycket Actions for free jazz orchestra, som spelades in i Donaueschingen 1971 med Peter Brötzmann, Willem Breuker och Terje Rypdal bland musikerna.
Nära nog femtio år senare har Mats Gustafsson greppat stycket igen, på ett nytt sätt, vilket framgår av denna täta och extremt dynamiska inspelning gjord i Krakow 2018 med (som vanligt) stjärnspäckade Fire! Orchestra. Dock utan sångerskor denna gång, men med gitarristen Reine Fiske som ny bland de 14 musikerna.
Framförandet utgår från originalinspelningen, med i princip samma sättning, men musiken sträcker sig över 40 minuter (till skillnad från originalets knappa 17) och är avsevärt rikare på kontraster.
Något massivt manglande är det inte frågan om, snarare återges den grafiskt noterade musiken i kluster, där musikerna vandrar in och ut för att måla fritt i skiftande nyanser. Som stabiliserande faktor finns också de melodislingor som dyker upp efter 15 respektive 20 minuter, och inte minst den puls som följer på den explosiva saxutlösningen en halvtimme in i musiken. Kraftfullt är bara förnamnet, passionerat bara mellannamnet.

Annonser