! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lyrisk storbandsjazz arrangerad och dirigerad av Martin Sjöstedt

Vivian Buczek & Norrbotten Big Band

A woman’s voice

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Eva Nikell
Publicerad: 13 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Inledningsspåret låter närmast som symfonisk storbandsmusik, men den känslan avbryts av ­Vivian Buczeks sång. Det är fascinerande hur personligt och berättande hon lyckas presentera text och melodi – oftast ”tvingas” vokalisten följa ett storbands rytm och spelsätt på ett nästan slaviskt sätt. Här är det mer som ett samarbete mellan en utvecklad jazzsångerska och ett storband som följer sången och ofta spelar som en mindre ensemble.

Vivian Buczek har en tilltalande röst som spänner över många olika register både i omfång och stil. Mest imponerande är hur hon lyckas hålla ihop ord och ton i de långsamma framförandena – som den starka Estate, eller med Hans Alfredssons fina svenska text Imorron. Here’s to life är ett annat exempel där musiken omger sången på ett lyriskt sätt som är ovanligt i storbandsvärlden. Fina är också de spår där Vivian Buczek sjunger ”instrumentalt”, det vill säga gör rösten till ytterligare ett ordlöst instrument i storbandsensemblen.

Vivian Buczek skriver själv att denna skiva är ett slags statement från en mogen kvinna som hunnit skaffa sig livserfarenheter och vet var hon står i livet. Den är också ytterligare ett exempel på det fruktbara samarbetet mellan Vivian Buczek och Martin Sjöstedt, som redan frambringat två mycket bra skivor.  

Annonser