Skivrecension

A tribute to Paco de Lucía
Paco-flamenco

Flamenco Passion

A tribute to Paco de Lucía

Skivbolag: Storyville
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Danske flamencogitarristen Poul Jacek Knudsen har sedan många år gruppen Flamenco Passion som tidigare utgivit två skivor med sin flamenco-fusion-musik. Nu har man sammanstrålat med några gästsolister som ger den nya skivan en större variation i ljudbilden. Knudsen har själv skrivit hälften av de sex spåren, gitarrkollegan Mikkel Nordsø två, och sedan har man tagit upp en gammal Paco de Lucía-klassiker, Palenque, som en del av hyllningen till gitarrikonen. 

Poul Knudsen är självklart djupt influerad av Paco de Lucía, det var omöjligt att vara något annat i den generationen (och även senare generationer) flamencogitarrister. Det är därför en vacker hyllning och även en signal om att även nio år efter Pacos död är han förstås fortfarande högaktuell och en fortlevande inspiration i flamencovärlden. 

Huvuddelen av kompositionerna är flamencorumbas som flödar med en härlig lättsam rytmik och gör skivan till en riktigt njutbar upplevelse. En låt, Nordsøs Gambas al ajillo (Räkor i vitlöksås) stannar envist kvar i öronen och det är alltid ett gott tecken.

 


Fler recensioner

Annonser