! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spansk folk

Vigüela

A tiempo real

Skivbolag: Arc Music/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 9 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vigüela är en speciell spansk grupp av folkmusiker som inte bryr sig särskilt mycket om trender och topplistor. Deras intresse är de många olika spanska folkliga musiktraditionerna som ofta numera är utrotningsrotade och håller på att tystna. Då är det skönt att det finns musikgrupper som Vigüela som återskapar och håller musiken levande. I en svunnen tid var den här musiken gemensam över generationsgränser, och Vigüela vill visa hur rolig och häftig denna musik kan vara.
Med sången som huvudingrediens och ett varierat, men ganska enkelt (folkligt) ackompanjemang, berättar de i sina sånger om hur man i olika sammanhang sjöng vid fester och högtider. Ofta redovisas det i texthäftet vem Vigüela-musikerna lärt sig sångerna av. När de har besökt äldre människor som bevarat traditionerna har de ofta först fått höra att de ingenting förstår, men med ödmjukhet och envishet lär de sig rytmerna och sångerna så att de kan få möta nya lyssnare.
Det är en generös utgåva från Arc med två cd fyllda av sånger från de flesta regioner och traditioner i Spanien. Vigüela och Arc förtjänar mycket respekt för sitt arbete med bevarandet av den spanska folkmusiken.

Annonser