Skivrecension

A great circle route
Välljudande minimalism

Tvärvägen

A great circle route

Skivbolag: Hare Tracks/Playground
Format: LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Förutom att vara ett gatunamn i Gustavsberg är Tvärvägen också en musikalisk akt kompositören Henrik Öhberg skapade 2008 och som resulterat i fyra tidigare album där kammarmusik och ambient popmusik med minimalism som ledstjärna präglat innehållet. Lågmäldhet och innerlighet har allteftersom gått som en röd tråd genom musiken och genomsyrar också innehållet på detta femte album. 

Av albumets åtta kompositioner är tre för en saxofonkvartett, två för solopiano, ett för dragspel plus elektronik, ett för piano plus elektronik och ett för sologitarr. Titelspåret, som finns i en version för saxofonkvartett och en för sologitarr, har tydligast drag av minimalism, medan stycket They were already here med Öhberg själv på piano skickar tankarna till en fuga av Bach. Och så finns här det luftiga Imagine rusting pebbles där Öhbergs dragspel studsar mot elektronik.

Det finns en stor kvantitet av välljud att låta sig omslutas av i Henrik Öhbergs musikaliska universum, och om jag ska välja ut något extra här får det bli det vackra och närmast sakralt klingande stycket Our tender bodies för saxofonkvartetten.


Fler recensioner

Annonser