! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återfunnen folkpunk

Jezebel

93

Skivbolag: Massproduktion
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett tidigt punkband med rå attityd och folklig touch, med några medlemmar som även var med i Garmarna. Ett stänk av ilska. Rockkomp med utstickande element som vevlira, lutgitarr och fiol. Vi denna tid hade depprocken precis somnat in, det är tidigt 1990-tal och nya band startas i Sundsvall.

Musiken har ett punkigt, lite proggigt sväng med norrländskt vemod. Det är 27 år sedan musiken spelades in. Jezebel hann med två rosade singlar, tv-framträdanden och succé på Hultsfredsfestivalen 1993. Men när allt skulle ta fart tystnade Jezebel tvärt. Kvar i en skrubb glömdes en låda med bandets outgivna låtar, som nu hittats av en slump. Med låttitlar som Säg att du hatar mig, Stackars människa, Nåt att tro på.

Lådan är en kapsel från tiden när Carl Bildt regerade den svenska ekonomin i baklås och Friggebo försökte stoppa Lasermannen med allsång. Om allt detta skrev och spelade Jezebel, men också om svårmod, tro och kättja. Allt fanns kvar på de dammiga gamla rullbanden. Det tänkta debutalbumet var egentligen färdigt att ges ut, men av någon anledning blev det inte så. Tur att det finns teknik som kan bevara och återuppväcka musikaliska episoder till oss som vill lyssna. Medlemmarna var David Kronlid på sång och bas, Christer Suneson på sång och gitarr, Stefan Brisland-Ferner på fiol och vevlira, Peter Jonsson trummor och Gotte Ringqvist på lutgitarr. Sundsvallsbaserade Massproduktion spelade in och ger nu ut.

Njut av en musik som också tog politisk ställning, blev stark av vemod och inte bangade för mörkret.

Annonser