! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Diverse karibiska musikstilar Lira Gillar

Diverse artister

90 Degrees of shade: Hot jump-up island sounds from the Caribbean

Skivbolag: Soul Jazz Records
Recenserad av: Olof Peronius
Publicerad: 24 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sett till yta och befolkning är området kring Karibiska havet relativt litet. Sett till antalet musikstilar som erövrat världen härifrån är det enormt. En mångfald som bland annat beror på områdets omvälvande historia präglad av europeiska och nordamerikanska kolonisatörer från ett flertal länder som först utrotade en stor del av den inhemska befolkningen för att ersätta dessa med slavar från olika delar av Afrika. När slaveriet förbjöds: inhämtad arbetskraft från Indien och Kina.
Under 1950- och 60-talen, när de karibiska länderna höll på att slå sig fria från sina koloniala bojor, exploderade den musikaliska skaparkraften i denna bördiga mångkulturella mylla. Något som den här samlingen är ett strålande exempel på, från Lord Flys mento Whai, whai, whai (den första utgivna skivan på Jamaika) till Guy Du Rosiers haitiska merengue Anatole, och Duke Of Irons calypso 50 cents, om en date som blir oväntat dyr på grund av att föremålet för calypsogrevens uppmärksamhet är osedvanligt stor i såväl maten som drycken. Detta till knapadelsmannens förfäran, eftersom han bara har just 50 cent på fickan.
Andra höjdpunkter: Nemours Jean-Baptistes haitiska compas Rinmin, ce folie, Fajardo Y Sus Estrellas kubanska charanga Aguardiente, och den oerhört fascinerande amerikanska dansaren och sociala aktivisten Katherine Dunham, som själv sjunger på den hypnotiserande Nago. Rekommenderas!

Annonser