Skivrecension

50-7-52
Norsk runddansmusik

Arne Anderdal & Jo Asgeir Lie

50-7-52

Skivbolag: Kvarts
Format: CD/DL
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Denna cd innehåller nya inspelningar med gammeldansmusik hämtade från norskt arkivmaterial. Särskilt från Hallingdal där folkmusiken historiskt har en stark förankring med utövare inom såväl musiken som dansen. Nya dansformer växte där fram och vann folkligt gehör, bygdedans och runddans alternerade. Kring 1870 kom det enkla durspelet in i musiken och på 1920-talet det kromatiska dragspelet, som mer och mer tog över att spela till dans. Hardingfelan med sin traditionella spelstil och äldre repertoar fick en minskad dominans och diskussioner fördes kring vad som är riktig folkmusik. 

Den nya växande repertoaren för runddans kom så småningom att ta sig in på hardingfelespelets inarbetade domäner och dragspelet tog över inom dansområdet. Därmed förändrades också den repertoar som runddansen behövde. Men ett samspel mellan dragspel och hardingfela blev dock snart vanligare. 

För den här nyutgivna cd:n har spelmännen Arne Anderdal och Jo Asgeir Lie i arkivmaterial och från aktuell spelmansrepertoar fördjupat sig i samspelet mellan dragspel och hardingfela. De är båda skickliga på sina instrument och har samlat ett omväxlande och rivigt urval danslåtar med stor bredd; valser, mazurka, reinländer och polka. Varje låt och äldre spelman som fört runddansen vidare presenteras. Som lärare vid Ole Bull Akademin har de båda ett stiligt och sugande samspel som lyfter nivån för både lyssnare och dansare.


Fler recensioner

Annonser