! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jubileumssamling

Dobranotch

20 years

Skivbolag: CPL music
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ryska bandet Dobranotch firar tjugo år genom att ge ut en retrospektiv samling, men med ett lite ovanligt grepp. Den innehåller nämligen inte bara låtar från alla deras sju album hittills utan även flera från den kommande skivan som släpps nästa år. De ligger i omvänd kronologisk ordning, med de nyaste först, vilket ger en intressant översikt över gruppens utveckling.
Dobranotch bildades i Frankrike 1998 och spelade på gatorna, men efter några år återvände de till Ryssland och har därefter haft flera olika sättningar där den enda kvarvarande originalmedlemmen är violinisten och sångaren Mitia Khramtsov.
Repertoaren omfattar klezmer, romska låtar och folkmusik från olika håll i Östeuropa. Numera har bandet även lånat inspiration från helt andra musikformer, vilket visar sig i en cover på hårdrocksbandet Rammstein (översatt till jiddisch) och en låt där pumpande tuba, banjo och bastrumma gör den till vad de kallar för ”akustisk techno”. Klezmerklassiker som Galitzianer tants och Nign får också säregna kläder.
Instrumenteringen har varierat genom åren. I gruppens yngre år fanns diverse stränginstrument med, och den nuvarande sättningen inkluderar fyra blåsare, fiol, dragspel och slagverk. Både variationen det innebär, men framför allt att Dobranotch är en rasande skicklig grupp med intressant repertoar, gör mig rejält sugen på att kolla upp deras tidigare skivor. Och håll koll efter den kommande plattan, för smakproven här är riktigt lovande!

Annonser