Skivrecension

1958-1966
Brasilien Lira Gillar

Ary Lobo

1958-1966

Skivbolag: Analog Africa
Format: LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Den brasilianske stjärnan Ary Lobo var en hejare på genrer som baião, côco, batuque (som utvecklades till samba) och i synnerhet forró. I forró viks framträdande roller åt dragspel, en stor metalltriangel och så den bastrummeliknande zabumba, som spelas med båda händerna. Jackson do Pandeiro hette den stora idolen, men det skulle komma en fräck utmanare …

Nu finns russinen ur denne Ary Lobos afrolatinska kaka samlat på en lp från Analog Africa. De flesta låtarna har högt tempo, de är korta och koncisa. På ett par ställen slås tempot av en smula, och Lobos röst får då en annan, elegant karaktär – och så ryms här en samba också. Hela vinylplätten är försedd med ett omslag fyllt med foton och liner notes för den som vill sätta sig in i ämnet.

Vi lär oss att Ary Lobo från Belém do Para i landets norra delar sökte lyckan i Rio de Janeiro och fick skivkontrakt med RCA Victor trots söderns fördomar mot fattiga sångare från norr. Ryktet gick om den mörkhyade sångaren med de afrobrasilianska rötterna och den där själfyllda sångrösten som fick folk på fall. Han blev en framstående stjärna, vars låtar tog upp filosofi, politik, vetenskap, religion – och mänskliga relationer och livet i Brasilien, såklart.

Ett intensivt turnerande startade, med framträdanden på allt från konserthallar till syndens brega. Ary Lobo levde ett vidlyftigt liv. Pengar kom, pengar gick. Skivor släpptes stadigt 1958-1966, men så nådde RCA-kontraktet sin ände.

Snart var Ary Lobos popularitet också dalande. Musikintresset förändrades i Brasilien, nya musikstilar tog över. Ut med de gamla bossarna, in med bossa nova.

Det släpptes några Ary Lobo-skivor som inte nådde samma popularitet. Efter ett kringflackande liv landade Ary Lobo till slut i staden Fortaleza vid atlantkusten i nordöstra Brasilien, där han fattig gick ur tiden 1980, en vecka efter femtioårsdagen.

Med den här välkomna lp:n kan vi frysa tiden till 1958-1966 och njuta av musiken. Samlingen finns inte på strömningstjänsterna, men de enskilda låtarna ligger ute. Turligt nog har en spellista med låtar från samlingen skapats. Sök på  ”Ary Lobo 1958-1966 (Limited Dance Edition No 19)”.

Även enskilda album ligger ute för strömning, och för tjugotalet år sedan remastrades fem av RCA-albumen och gavs ut på cd.


Fler recensioner

Annonser