Redaktionsbloggen

Katarina Barruk, Jularbo String Band och Ebo Krdum framträder alla på galan.

Skellefteå laddar för folkgala i april

14 mar 2023

Om en månad, den 14-15 april, är det äntligen dags igen för en ny Folk & Världsmusikgala, som ju numera hålls blott vartannat år. Och den här gången är det alltså Sara Kulturhus i Skellefteå som står som värd för evenemanget.

Den som prenumererar på Lira har redan fått den matiga 36-sidiga programtidningen i brevlådan (fysisk eller digital sådan), där all information finns samlad.

En lång rad workshops, föreläsningar och seminarier i dagarna två föregår den stora galakonserten på lördagskvällen, där vi kommer att få se och höra väl valda akter som Ebo Krdum, Katarina Barruk, Spöket i köket, Erika & Cecilia, trion , kvartetten Staerna, tornedalska duon Hangasjärvi/Alatalo, kvintetten VAK (trion Västanvinden och dansduon Agnes & Klara) och så den intressanta konstellationen Jularbo String Band, där några av våra främsta folkinstrumentalister tar sig an klassisk dragspelsmusik – men utan just dragspel. I bandet Ian Carr, Hållbus Totte Mattsson, Magnus Zetterlund, Daniel Fredriksson och Idris Jafo (på saz).

Galakvällen hålls samman av konferencierparet Alva Granström och Bengan Janson, vars huvuduppgift förstås blir att dela ut de priser i sju kategorier som en rad jurygrupper ägnat vintern åt att utse vinnare till.

Priserna gäller för åren 2021-22, så konkurrensen är förstås tuff. I kategorin Årets artist finns hela fem nominerade: Lena Jonsson Trio, Kongero, Hoven Droven, Orquesta Tangarte och Pia del Norte Pohjakallio – i övriga är det tre som valts ut till slutstriden.

De tre som tävlar om årets utgåva är Symbio med Endeavour, Rostam Mirlashari med Roshnak och norsk-svenska Eriksson/Myhr/Malmström med debuten För sola skin’ på tak.

Rostam Mirlashari återfinns bland de nominerade också till årets traditionsbärare, jämte Pelle Björnlert och Juanjo Passo.

Årets nykomling då? Jo, solodebutanten Anna Hans-Ers Ekborg ställs här mot trion Hialøsa och ovannämnda dubbelgrupp VAK.

Ornungastämman, Norrköpings Folkmusikfestival och skånska konsertserien The Baghdad Sessions tävlar om det viktiga priset årets arrangör. Kategorierna årets kompositör och årets hederspris har inga nominerade, utan kommer helt sonika att avslöjas på plats.

Förutom att det är hög tid att boka biljett är det också läge för den som själv är verksam i branschen att boka plats på den mingelmässa som hålls på lördagen.

Läs mer om allt kring galan här! Vi ses!

Text: Patrik Lindgren
Bilder: Helleday Arts (Katarina Barruk), Olof Grind (Ebo Krdum), Andrew Scott (Jularbo String Band)


Fler recensioner

Annonser