Redaktionsbloggen

Ramy Essam kommer till årets Urkult. Bild: Tim Bonea

Samskapandet präglar Urkult

31 jul 2023

Festivalklassikern vid Nämforsen, Urkult, hålls i år 3–5 augusti. Bokaren och arrangören Malin Spjuth berättar om årets upplaga.

Den berömda Solscenen brann ju ner under en olycka i vintras. Hur går det med återuppbyggnaden?

– Den är under återuppbyggnad just nu och Urkult har också en insamling där man kan vara med och stötta återuppbyggnaden.

Vad är det som gör Urkult så familjevänligt?

– Dels har vi mycket barnkultur, med barnteater och barnaktiviteter och vi bygger upp en egen lekplats som finns där under festivalen. Vi kallar ju Urkult en folkfest för alla och det blir en så mjuk och varm stämning av att alla generationer är på plats på ett och samma ställe. Det är allt från nyfödda bäbisar till nittioåringar.
– Sen är det en väldigt häftig upplevelse att sova i tält med sina barn om man väljer att göra det, det är som att bo i koja ihop!

Vad är det bästa med Urkult?

– Jag tror att det är samskapandet. Att det är en stor organisation av krafter som till större delen är volontära och som kommer tillsammans för att de älskar Urkult och älskar att skapa det här. Besökarna som kommer hit känns också som medskapare. Jag tror vi behöver det där, att få känna kraften och samhörigheten, att inspireras av varandra, göra något tillsammans i kärlek och solidaritet.

Vilka artister ser du särskilt fram emot under årets festival?

– Jag ser fram emot egyptiske människorättsaktivisten och musikern Ramy Essam, och även jamaicanska legenden Sister Nancy, som spelat reggae ända sen 1976. Jag ser också fram emot Cleo & Aylas gemensamma konsert, Dina Ögon och deras soul-rockiga sjuttiotalsgung, och att norska folkbandet Valkyrien Allstars kommer tillbaka och spelar i år!

Text: Sunniva Brynnel

(Smakprov ur Lira #2 2023)

PS: Du som är prenumerant kan här läsa vårt porträtt av Ramy Essam från 2015, då han levde som fristadsmusiker i Malmö efter att ha deltagit i protesterna mot den egyptiska regimen några år tidigare.


Fler recensioner

Annonser