Redaktionsbloggen

Amadou & Mariam till Göteborg i sommar. Bild: Nicolas Réméné

Programmet klarnar för Clandestino

7 mar 2024

Sommarens upplaga av favoritfestivalen Clandestino i Göteborg börjar ta form, och häromdagen avslöjades huvudakten: den maliska duon Amadou & Mariam. De har spelat i Sverige otaliga gånger i två decennier, sedan det breda genombrottet med det Manu Chao-producerade albumet Dimanche à Bamako 2004, men tycks ständigt locka ny publik och uppges nu vara på gång med ett nytt album, planerat till hösten.

Ett annat nytillkommet namn på affischerna är Sahra Halgan från Somaliland, som gjorde succé på en av Clandestinos klubbspelningar förra våren men nu alltså med sin trio bokats till själva festivalhelgen.

Sedan tidigare har det presenterats artister som José González, The Zawose Queens, Selvhenter och La Sonora Mazurén.

Clandestinofestivalen hålls i år den 4–7 juli, till merparten på Gothenburg Film Studios, Hisingen, där en del av konserterna hölls även ifjol. Invigningen sker dock på Kulturhuset Bergsjön och avslutningsdagen bjuder på en utflykt till Tossene kyrka i Sotenäs, norr om Göteborg.

Under våren arrangerar Clandestino som brukligt även en rad klubbspelningar inför själva festivalen, på spelställen som Skeppet GBG, Jazzklubben Nefertiti, Pustervik och även Slaktkyrkan i Stockholm, med akter som Jembaa Groove, Etran de l’Aïr och Vumbi Dekula.

Kolla in hela programmet på hemsidan!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser