Redaktionsbloggen

Tre av mottagarna av nytt musikpris: Selma Ali Nour, Hayat Said och Mima Gino.

Premiär för nytt världsmusikpris i Göteborg

18 maj 2022

”Göteborg är en stad där människor lever åtskilda, i olika världar. Det är inte alltid lätt att mötas och kommunicera över de osynliga gränser som delar in vår stad.”

Så är det och så inleds programförklaringen till det nyinstiftade musikpris som delas ut ikväll på Blå Stället i Angered i Göteborg.

World Music Culture Club, vars syfte är att inspirera och öppna dörrar för unga talanger, är ett mångårigt initiativ av musikern och pedagogen David Bäck, en sann eldsjäl och något av en institution på Göteborgs mindre livescener – han mottog 2017 Planetas utmärkelse Årets inspiratör, där det i motiveringen bland annat stod:
”Tillsammans med World Music Culture Club har han gjort musiken till en mångkulturell mötesplats. Pristagaren inspirerar till hur vi tillsammans kan skapa ett samhälle och en värld som inkluderar oss alla.”

I kväll är det David Bäck själv som leder utdelningen av World Music Culture Club Award, som går till musiker, sångare, dansare och entreprenörer, oprövade löften såväl som äldre etablerade. Vissa så unga som nio år och hämtade direkt från fritidsgående, andra – som basisten Rubem Farias – redan framstående på musikscenen internationellt.

Årets pristagare beskrivs som ”ett radband av glittrande men ännu oslipade diamanter. Gemensamt är att deras musikalitet också rymmer en strävan att kommunicera och göra publiken delaktig.”

Årets elva pristagare är:

Emely Fwaz Ibrahim
Selma Ali Nour
Yazan Hanson
Mima Gino
Viggo Sundby
Kasper Sundby
Bim Mehdi
Hayat Said 
Lamine Faty
Rubem Farias
Avin Omar

Entrén är fri på Blå Stället ikväll och självklart blir det livemusik utöver prisutdelningen.

Patrik Lindgren

Annonser