Redaktionsbloggen

Stillbilder ur Gorrlaus-videon, av Kristian Wolski.

Premiär för nygammal duo med tyngd

13 okt 2023

Albin Broberg och Olof Kennemark är två av de senaste årens mest aktiva folkmusiker och har hörts i konstellationer som Axvy (Broberg), Trio Törn (Kennemark) och Lekarerätten (båda två). 

Deras gemensamma duo Duga bildades egentligen redan för tio år sedan, som ett embryo till just kvartetten Lekarerätten, men de hittade tillbaka till den tidiga duoversionen under pandemin då de i respektive hemmastudio började leka med de gamla drömmarna om ett tungt och mörkt folkmusiksound. Först på distans, sedan tillsammans, isolerade i en stuga djupt inne i Värmland.

I dag släpps det först resultatet av inspelningarna, den dramatiska singeln Gorrlaus, producerad tillsammans med Robert Eklund och med tillhörande video signerad Kristian Wolski.

Titelns ”gorrlaus” är efter en särskild stämning av hardangerfela – vad är det med just den som lockar?

– Omstämningar både möjliggör och begränsar en när det kommer till tonförråd och klang. Det är för mig ett inspirerande verktyg att använda när jag komponerar, även om låten sedan kanske spelas med en mer standard-stämning. Just gorrlaus tycker jag har en viss tyngd och dramatik. En spännande värld som utmanar med olika tonaliteter, säger Albin Broberg som komponerat låten.

Kan vi hoppas på mer musik från er framöver?

– Vi har absolut planer på framtida släpp, men i sinom tid. Vi unnar oss att vara tålmodiga och låta saker ta tid, framförallt ska vi ha det trivsamt under resans gång, hälsar Olof Kennemark.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser